Hopp til hovedmeny Hopp til innhold

DAG ERIK ENGDAL BERNTSEN ER FUNKIS-RUSS: - Et minne for livet

Dag Erik Engdal Berntsen (19) er den første og siste russen på Preståsen skole i Nannestad. Og når Dag Erik ankommer skolen i en stylet russebil, lar ikke oppmerksomheten vente på seg.

– Det har vært ganske mye oppmerksomhet, ja. Det er jo veldig gøy, sier 19-åringen til CP-foreningen.

Vi fikk intervjue den travle funkis-russen i midten av mai, og under intervjuet kom flere medelever bort og spurte om å få russekort.

– Sånn er det hele tiden, sier Dag Erik lurt.

Dag Erik går i en spesialgruppe på Preståsen skole og er den siste eleven som får et videregående tilbud ved skolen. Ingen tidligere elever har deltatt i russefeiringen. Dag Erik er dermed skolens første og siste russ – noe både lærere, elever og ikke minst, Dag Erik selv, synes er stas.

Pådriver

Det er mamma Trine Engdal som har vært pådriver for sønnens russefeiring, og som tok den innledende kontakten med russen. Deretter har skolen vært flinke til å tilrettelegge for at Dag Erik skal kunne delta på arrangementer. Skolen har til og med utarbeidet en spesiallaget russeknuteordning – og 19-åringen har tydeligvis tatt utfordringen på strak arm – russelua er nemlig full av diverse duppeditter.

Han har blant annet ropt «amen» etter alt læreren sa en hel skoletime, han har krabbet og bjeffet som en hund fra utgangsdøra og inn i klasserommet og han har stått i kantina med refleksvest og stoppskilt. I tillegg har han fått hjelp av både BPA og mor til å ta et par ekstra knuter.

– BPA kan brukes til så mangt, sier han.

Fet russebil

Men ingen russetid er ikke komplett uten en fet russebil. Det har også Dag Erik ordnet seg. Han og kameraten Adrian Svendsplass, som er russ ved Eidsvoll videregående skole, cruiser rundt i en stylet Volkswagen Caravelle fra Hjelpemiddelsentralen. Bilen har fått navnet «RTV Limo'n», som står for Rikstrygdeverket.

– Bilen er sponset av Bardum, Foreningen for hjertesyke barn og venninner av Trine, forteller Dag Erik.

Politiker og venn av familien, Morten Skåningsrud, har designet bilens logo, som blant annet består av en rullestol, et dødninghode og trommestikkene til Dag Erik. Den tøffe logoen pryder både panseret, begge sidene og bakenden av bilen. Det er viktig med litt rock and roll, mener guttene.

Dag Erik og Adrian har alltid med seg egne sjåfører og minst en BPA når de er ute og «ruller». Og på rånerundene er det DDE og Metallica som spilles på full guffe.

Lokalkjendiser

Bilen har gjort guttene til lokalkjendiser. De har vært avbildet i lokalaviser og vært med på TV-innslag. Dette har ført til ekstra mye blest om bilen, også på andre russearrangementer.

– Vi var med på en russebilkåring på Hellerud, og da var det mange som kom bort til oss. Dansing på utsiden av bilen ble det også, sier Dag Erik.

Dag Erik har CP og Adrian har autisme og ADHD. Det er derfor viktig med mye planlegging og god tilrettelegging. Begge blir fort slitne, og arrangementer har derfor blitt valgt med omhu.

– Det er viktig å vise at vi med funksjonsnedsettelser også kan være russ. Vi må jo ha det litt gøy vi også, sier Dag Erik.

Guttene ble tatt imot med åpne armer av resten av russen, og hadde kunnet delta på aktiviteter hver eneste dag om de hadde ønsket og orket.

Mange roller

Trine Engdal har vært en viktig brikke i sønnens russefeiring, og har hatt mye å gjøre med organiseringen av russetiden. I tillegg har hun vært med på flere arrangementer som sjåfør, assistent, mekaniker, sykepleier og mamma.

– Det er klart det er litt arbeid, men det er mest moro. Jeg får jo være russ for andre gang, sier hun.

– Det handler om å finne på ålreite ting og skape minner. Og det er tross alt bare snakk om noen få uker i løpet av et helt liv, sier Trine.

Hun håper sønnens russetid nå kan føre til at flere med CP eller andre nevrologiske diagnoser får lyst til å delta i russefeiringen. At en gjeng med CP-russ kunne hatt et par treff i løpet av russetiden og ellers ha en tilpasset russetid er noe hun håper kan gjennomføres i fremtiden.

– Men det forutsetter at flere tar sjansen, og ønsker å delta.
Trine er likemann i CP-foreningen, og stiller seg til disposisjon dersom foreldre har spørsmål knyttet til russefeiring med CP.

– Vi har kjørt vårt eget løp og brukt andres erfaringer til å finne ut hvilke arrangementer som egner seg, og hvilke vi burde styre unna. Det blir fort for mye folk, bråk og fyll.

– Vi trenger ikke være fulle for å ha det gøy, skyter Dag Erik inn.

Da CP-bladet gikk i trykken var russefeiringen over. Det synes 19-åringen er både fint, og litt vemodig.

– Dette er et minne for livet, men det blir nok godt å bli ferdig også, for det er ganske slitsomt.

Dag Erik Engdal Berntsen